Trabzon: Kuşluca Camii

Kuşluca Camii; Trabzon’un Sürmene İlçesi, Çamburnu Mahallesi. Kuşluca Mevkii’nde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak ahşap kullanılmıştır. Düz bir arazide bahçe içerisinde yer alan yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri sonradan cam ile kapatılmıştır. Son cemaat yerinin üzerinde kadınlar mahfilinden kullanılan balkonu bulunmaktadır.

Balkon altı adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Balkon kapısı dikdörtgen formlu, tek kanatlı ve ahşaptır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup, çatı kaplama malzemesi alaturka kiremittir. Çatı saçakları geniştir ve saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Minaresi batı cephesinde bulunmaktadır. Ahşap malzemeden inşa edilen minare tek şerefelidir. Cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur.

Alt sıra pencereler üsttekilere oranla daha küçük boyutludur. Pencereler dikdörtgen formlu ve ahşaptır. Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı yuvarlak kemerli, çift kanatlı ve ahşaptır. Giriş kapısı yoğun ahşap işlemeye sahiptir. Kadınlar mahfiline kuzey yönünde bulunan iki kollu ahşap merdiven ile çıkılmaktadır.

U planlı kadınlar mahfili, dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap ahşap malzemeden yapılmıştır ve stilize bitkisel motiflerle bezenmiştir. Minber ve vaaz kürsüsü de ahşap malzemeden yapılmıştır. Minberi de mihrabı gibi bitkisel motiflerle süslenmiştir. Ahşap üst örtüsü düz tavanlıdır ve çokgen formundaki göbek kısmı içe doğru kademelidir. Göbek bölümünde ahşap işlemeler bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir