Trabzon: Kayalar Camii

Kayalar Camii; Trabzon’un Akçaabat İlçesi, Kayalar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, doğu batı yönünde eğimli bir arazide yer almaktadır. Caminin batısında haziresi bulunmaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Açık olan son cemaat yerinin üzerini örten saçak dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır.

Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup çatı kaplama malzemesi Alaturka kiremittir. Minaresi kuzeybatı yönünde, yapıdan ayrı bulunmaktadır ve tek şerefelidir. Yapının doğu cephesinde çift sıra, kuzey ve güney cephelerinde tek sıra pencere düzeni mevcuttur. Yapının batı cephesi sağır cephedir. Tüm pencereler dıştan dikdörtgen formlu olup, içten basık kemerlidir.

Pencereler çift kanatlıdır ve çerçeveleri dışa taşkındır. Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı dikdörtgen formlu olup, çift kanatlı ve ahşaptır. Kadınlar mahfiline, harimden, giriş kapısının batısında bulunan iki kollu, ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil iki adet sütun ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup mukarnaslıdır.

Mukarnasın hemen üzerinde bitkisel motifli taş işlemeler bulunmaktadır. Mihrabın her iki üst yanında sütun başlığına benzer çıkmalar yer almaktadır. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup sade bir ahşap işçiliğine sahiptir. Yapının iç mekân duvarları beyaz boyalı olup pencere kenarlarında ve batı duvarında kalem işi bezemeler mevcuttur. Yapının içten üst örtüsü düz tavandır. Tavan ahşap malzemeden yapılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir