Trabzon: Kanuni Evi

Kanuni Evi; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Ortahisar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

1495 yılında Trabzon’da doğan Kanuni Sultan Süleyman, 1509 yılında Trabzon’dan ayrılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman, 15 yaşına kadar Trabzon’da yaşamıştır.

Yapı, Büyük Fatih Cami’nin kuzeybatısında yer almaktadır. Yapı, Trabzon Valiliği Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Evi olarak müze hizmeti vermektedir. Bodrum katında da belediyeye bağlı hizmet veren sosyal tesis yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Yapı, bir bodrum kat, bir zemin kat, bir normal kat ve çatı katından oluşmaktadır.

Yapı kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır. Çatı kaplama malzemesi Alaturka kiremittir. Yapının zemin katına doğu cephelerinden giriş sağlanmaktadır. Giriş kotuna, tek kollu taş basamaklı merdiven ile ulaşılmaktadır. Giriş kapısı dikdörtgen formlu, çift kanatlı ve ahşaptır. Girişin olduğu bölüm zemin ve normal kat boyunca çıkma yapmaktadır ve bu bölüm sonradan cam ile kapatılmıştır.

Giriş kısmında rüzgârlık görevi gören bu çıkma, normal katta mekâna katılmıştır. Çıkmanın üst kısmı çatı katında üçgen alınlıkla bitmektedir. Doğu ve batı cephelerinde bodrum kat girişleri bulunmaktadır. Giriş kapıları dikdörtgen formlu, tek kanatlı ve ahşaptır. Yapının pencereleri dikdörtgen formlu, çift kanatlı ve ahşaptır. Pencere söveleri dışa taşkındır ve kesme taş malzeme ile yapılmıştır.

Kat aralarında ve köşelerde taş malzemeli silmeler bulunmaktadır. Yapının cepheleri günümüzde sıva üzeri sarı boyalıdır. İç mekânda zemin katta girişte hole geçilmektedir. Holün batı duvarına bitişik merdiven bulunmaktadır. Holün kuzey ve güney yönlerinde ikişer adet oda bulunmaktadır. Normal katta odalar, sofanın çevresinde zemin kattaki odaların hizasında yerleştirilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir