Trabzon: Kaban Mescidi

Kaban Mescidi; Trabzon’un Of İlçesi, Bölümlü Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Köşelerden geçme, kurtboğazı, yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak ahşap kullanılmıştır. Kare planlı yapı, son cemaat yeri, harim ve sonradan eklenen kadınlar mahfilinden oluşmaktadır.

Son cemaat yeri açıktır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır ve çatı kaplama malzemesi Marsilya kiremittir. Geniş çatı saçaklarının alt kısımları ahşap malzeme ile kapatılmıştır. Yapının ahşap pencereleri dikdörtgen formlu, tek kanatlı ve ahşap parmaklıklıdır.

Yapının harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Ahşap giriş kapısı yuvarlak kemerli ve çift kanatlıdır. Giriş kapısı sonradan boyanmıştır. İç mekânda kadınlar mahfili batı yönünde bulunmaktadır.

Mihrap ahşap malzemeden yapılmış olup iç kısmı kademelidir. Üst örtüsü düz tavandır ve ahşap malzemeden yapılmıştır. Tavan, çıtalarla karelere bölünmüş ve karelerin içleri çiçek motifleriyle bezenmiştir. Yapının ahşap iç mekân duvarları farklı motiflerde kalem işi bezemelerle süslenmiştir.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir