Trabzon: Işıklar Camii

Işıklar Camii; Trabzon’un Akçaabat İlçesi, Işıklar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Açık son cemaat yerine beş basamaklı merdiven ile ulaşılmaktadır.

Son cemaat yeri kuzey cephesinde, dört adet sütun ile üç yuvarlak kemerli bir düzene sahiptir. Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı dikdörtgen formlu tek kanatlı ve ahşaptır. Kapının sağır yuvarlak kemerli alınlığı bulunmaktadır.

Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup içten üst örtüsü düz tavandır. Minaresi kuzeybatı köşesinde bulunmaktadır ve tek şerefelidir. Minarenin kaidesinde caminin kitabesi bulunmaktadır. Yapının cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur. Alt sıra pencereler, üst sıra pencerelere oranla bir miktar daha büyük boyutludur.

Tüm pencereler basık kemerli olup, tek kanatlıdır. Kadınlar mahfiline, harimden, giriş kapısının batısında bulunan tek kollu, ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili iki adet taş sütun ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup mukarnaslıdır. Mukarnasın hemen üzerinde iki adet madalyon, iki adet hilal ve iki adet çiçek motifi bulunmaktadır.

Mihrabın çevresinin alınlığında Arapça yazı yer almaktadır. Minber ahşap malzemeden yapılmış olup ahşap işçiliğine sahiptir. Vaaz kürsüsü taş malzemeden yapılmış olup sadedir. Tavan ahşap malzemeden yapılmıştır. Tavan yoğun bir ahşap işlemesine sahiptir. Ortasında bulunan sekizgen formlu göbeğinin çevresinde geometrik formlarda bezemeler mevcuttur. Bu bezemelerin üzerleri günümüzde boyalıdır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir