Trabzon: İçkale Camii

İçkale Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Ortahisar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapının eski adı Mescid-i Valide-i Merhum Sultan Abdullah’dır. Yapı, kitabesine göre, 1470 yılında inşa edilmiştir. Yapı, Sultan Bayezid’in oğlu Sultan Abdullah’ın Trabzon valiliği sırasında, annesi Şirin Hatun tarafından yaptırılmıştır. Yazılı kaynaklara göre, Hicri 1286 (Miladi 1869/1870) ve Hicri 1309 (Miladi 1891/1892) yıllarında onarımlar geçirdiği bilinmektedir.

Minaresi ise 1963 Sultan Abdullah’ın Trabzon valiliği sırasında, annesi Şirin Hatun tarafından yaptırılmıştır. yılında ilave edilmiştir. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri açıktır.

Yapının içten üst örtüsü düz tavan olup ahşaptır. Tavanda herhangi bir işleme yoktur. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır. Çatı kaplama malzemesi Alaturka kiremittir. Minaresi kuzeybatı köşesinde bulunmaktadır ve tek şerefelidir. Caminin girişi son cemaat yerinden kuzey cephesinden sağlanmaktadır. Giriş açıklığı yuvarlak kemerli olup kenarlarda profillidir. Giriş kapısı çift kanatlı olup ahşaptır. Yapının doğu ve batı cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur.

Tüm pencereler dikdörtgen formlu olup, üst sıra pencere boyutları alt sıradakilere oranla daha küçüktür. Tüm pencereler ahşap ve çift kanatlıdır. Kadınlar mahfiline harimden, girişin batısında bulunan çift kollu ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup nişlidir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup özgün değildir. İç duvarları sıvalı olan caminin, güney, doğu ve batı duvarlarının üst kısımlarında kalem işi süslemelere yer verilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir