Trabzon: Hatuncuk Hatun Camii

Hatuncuk Hatun Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, İnönü Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, yazılı kaynaklara göre, ilk olarak Hicri 930 (Miladi 1523/1524) yılında Osman Baba Tekkesi olarak yaptırılmış ve 1923 yılında tekkelerin kapatılması ile camiye çevrilmiştir. Yapı, yanında bulunan Emir Mehmet Türbesi’nde yatan Kadiri Şeyhi Osman Baba Tekkesi olarak hizmet vermiştir.

Yığma sistemde kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir. Yapı kadınlar mahfili, harim ve son cemaat yerinden oluşmaktadır. Güneyde yer alan dikdörtgen planlı mekân, girişin solunda yer alan imam odası olarak kullanılan kısım ve doğu cephesinde yer alan tek şerefeli minaresi sonradan eklenmiştir.

Yapının asıl ibadet yeri kuzeybatı yönünde bulunmaktadır. Bu mekân, tek kubbe ile örtülmüş olup orijinal bölümdür. Girişin sağında kadınlar mahfili olan bölüm beşik tonozludur. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Üst örtü malzemesi alaturka kiremittir. Caminin girişi kuzey cephesinde yer almakta olup girişe kesme taş basamaklı merdiven ile ulaşılmaktadır.

Giriş kapısı dikdörtgen formlu, tek kanatlı ve ahşaptır. Harim giriş kapısı yuvarlak kemerlidir. Mihrap kademeli nişlidir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap, sade ve süslemesizdir. Asıl ibadet yeri olarak kullanılan ve sonradan yapılan güney bölümünün tavanı düz ve ahşap kaplıdır. Tavanın ortasında geometrik süslemelerin yer aldığı sekizgen bir tavan göbeği yer almaktadır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir