Trabzon: Hasanağa Camii

Hasanağa Camii; Trabzon’un Ortahisar İlçesi, Çarşı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapının orijinal kitabesi yoktur, yalnızca minberinin üzerinde Hicri 1302 Miladi 1884/1885 tarihli bir onarım levhası bulunmaktadır. Yapıda yer alan bilgilendirme levhasına göre, yapı, Serbevvabin Hacı Hasan Ağa bin Abdullah adlı sipahi tarafından Hicri 955 (Miladi 1548/1549) tarafından yaptırılmıştır.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda kesme taş ve moloz taş malzeme kullanılmıştır. Yapı, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Camiye güneydoğu cephesinde yer alan merdivenle çıkılmaktadır. Yapının giriş kapısı çift kanatlı ve demir, çerçevesi kesme taştan ve yuvarlak kemerlidir.

Kentin en işlek ticaret bölgesinde yer alan yapı, alt katında dükkanların bulunduğu fevkani camidir. Yapının sivri kemerli, basık kemerli ve dikdörtgen formlu üç çeşit pencere tipi bulunmaktadır. Caminin minaresi bulunmamaktadır. İç mekânda yenilenen duvarlar pencere hizasına kadar ahşap olup diğer kısımları beyaz boyalıdır. Duvarlarda süsleme olmayıp iç mekân oldukça sadedir.

Mihrap kademeli formda olup beyaz boyalıdır. Mihrabın her iki kenarında küçük boyutlu iki adet sütunçe bulunmaktadır. Sütunçelerin baş kısımlarında ve mihrabın çevresinde bitkisel ve geometrik motifli taş işlemeleri görülmektedir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup sadedir. Yapının içten üst örtüsü düz tavan olup ahşap malzemeden yapılmıştır. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatıdır. Çatı malzemesi Marsilya kiremittir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir