Trabzon: Hacı Hasan Camii

Hacı Hasan Camii; Trabzon’un Araklı İlçesi, Merkez Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri açıktır. Son cemaat yeri kuzey cephesinde, dört adet sütun ile bölümlere ayrılmıştır. Sütun başlıkları işlemeli olup çatı saçağıyla birleşmektedir.

Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup, çatı kaplama malzemesi alaturka kiremittir. Çatı saçakları geniş tutulmuştur ve saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Saçakların kenarlarında profilli sarkıtlar mevcuttur. Yapının minaresi bulunmamaktadır. Yapının cephelerinde tek sıra pencere düzeni mevcuttur. Doğu, batı ve güney cephelerindeki pencereler yuvarlak kemerli, çift kanatlı ve ahşaptır. Kuzey cephesinde bulunan pencereler ise dikdörtgen formlu, sağır kalkık kemer çerçevelidir.

Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı yuvarlak kemerli, çift kanatlı ve ahşaptır. Kapının çerçevesinde taş işlemeler bulunmaktadır. Kadınlar mahfiline, harimden, giriş kapısının doğusunda bulunan iki kollu, ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil iki adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup sade taş işçiliğine sahiptir.

Mihrabın çevresinde dikdörtgen formlu çerçevesi bulunmaktadır. Minber ve vaaz kürsüsü de ahşap malzemeden yapılmıştır. Her ikisi de sadedir ve özgün değildir. Yapının iç mekân duvarları beyaz boyalı olup herhangi bir süsleme yoktur. İçten üst örtüsü düz tavanlıdır ve kare formundaki göbek kısmı içe doğru kademelidir. Tavan ahşap malzemeden yapılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir