Trabzon: Güney Camii

Güney Camii; Trabzon’un Dernekpazarı İlçesi, Güney Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı kuzey güney doğrultusunda eğimli bir arazide yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş ve ahşap kullanılmıştır. Yapının bodrum katı yığma kesme taş malzemeden, harimi ise kenarlardan geçme ahşap ile inşa edilmiştir.

Yapı, yazılı kaynaklara göre, 1819 yılına tarihlenmektedir. Doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri açıktır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup, çatı kaplama malzemesi alaturka kiremittir.

Çatı saçakları geniş tutulmuştur ve saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Yapının minaresi batı yönünde yapıdan ayrı bulunmaktadır. Sonradan inşa edilen minare tek şerefelidir. Yapının cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur. Cephelerde farklı boyutlarda dikdörtgen formda pencereler bulunmaktadır.

Caminin harim girişi batı cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı yuvarlak kemerli, çift kanatlı ve ahşaptır. Giriş kapısı yoğun ahşap işlemeye sahiptir. Kadınlar mahfiline, harimden, kuzeyde bulunan tek kollu, ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil L planlıdır. Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmıştır. Mihrabın çevresinde dikdörtgen formda çerçevesi bulunmaktadır.

Minber ve mihrap yoğun ahşap işlemesine sahiptir. İçten üst örtüsü düz tavanlıdır ve kare formundaki göbek kısmı içe doğru kademelidir. Tavan ahşap malzemeden yapılmıştır. Göbek bölümünde ahşap işlemeler bulunmaktadır. Yapının iç mekân duvarları ahşaptır. Duvarlarda herhangi bir süsleme bulunmamaktadır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir