Trabzon: Gültepe Camii

Gültepe Camii; Trabzon’un Sürmene İlçesi, Gültepe Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır ve çatı kaplama malzemesi alaturka kiremittir.

Yapının minaresi batı cephesinde bulunmaktadır. Minare sonradan yapılmış olup tek şerefelidir. Caminin son cemaat yeri girişi kuzey cephesinden bulunmaktadır. Giriş açıklığı yuvarlak kemerli olup çevresinde taş sövesi bulunmaktadır. Giriş kapısı çift kanatlı ve ahşaptır. Harim giriş kapısı son cemaat yerinde bulunmaktadır.

Harim giriş açıklığı yuvarlak kemerli olup çevresinde taş çerçeve bulunmaktadır. Giriş kapısı çift kanatlı ve ahşaptır. Yapının cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur. Tüm pencereler yuvarlak kemerlidir. Kadınlar mahfiline son cemaat yerinden, doğu yönünde bulunan merdiven ile çıkılmaktadır.

Mahfil dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Mihrap taş malzemeden yapılmış olup kademelidir. Minber ve vaaz kürsüsü özgün değildir. İç duvarları günümüzde sıvalı olan caminin, duvarlarında süsleme bulunmamaktadır. Yapının mahfil katında yoğun ahşap işçiliği mevcuttur. Yapının içten üst örtüsü düz ahşap tavandır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir