Trabzon: Çamlıbel Camii

Çamlıbel Camii; Trabzon’un Çaykara İlçesi, Çamlıbel Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapı, kuzey güney doğrultusunda eğimli bir arazide yer almaktadır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş ve ahşap kullanılmıştır. Yapının alt sırası taş malzeme ile, üst sırası ise ahşap malzeme ile yığma tekniğiyle inşa edilmiştir. Yazılı kaynaklara göre, Hicri 1304 (Miladi 1886/1887) yılında inşa edilmiştir. Doğu batı doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapı, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır.

Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatı olup, çatı kaplama malzemesi sacdır. Çatı saçakları geniştir ve saçak altları ahşap malzeme ile kaplanmıştır. Yapının minaresi güneybatı köşesinde, yapıdan ayrı bulunmaktadır. Sonradan inşa edilen minare tek şerefelidir. Cephelerde farklı boyutlarda dikdörtgen formlu, yuvarlak kemerli, çift kanatlı ahşap pencereler bulunmaktadır. Yapının bodrum kat girişi güney cephesinde yer almaktadır.

Giriş kapısı dikdörtgen formlu, tek kanatlı ve demirdir. Caminin harim girişi doğu cephesinde yer almaktadır. Ana giriş kapısı dikdörtgen formlu, tek kanatlı ve ahşaptır. Giriş kapısı ahşap işlemeye sahiptir. Kuzey cephesinde kadınlar mahfili girişi bulunmaktadır. Giriş kapısı dikdörtgen formlu, tek kanatlı ve ahşaptır. U planlı kadınlar mahfil iki adet ahşap dikme ile taşınmaktadır.

Mihrap ahşap malzemeden yapılmıştır ve sade süslemelere sahiptir. Minber ve vaaz kürsüsü de ahşap malzemeden yapılmıştır. Minber ve kadınlar mahfili korkuluklarında ahşap işlemelere yer verilmiştir. İçten üst örtüsü düz tavanlıdır ve kare formundaki göbek kısmı içe doğru kademelidir. Tavan ahşap malzemeden yapılmıştır. Göbek bölümünde ahşap işlemeler bulunmaktadır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir