Trabzon: Araklı, Merkez Camii

Merkez Camii; Trabzon’un Araklı İlçesi, Merkez Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Yapının dıştan üst örtüsü kırma çatı olup çatı kaplama malzemesi Alaturka kiremittir. Kesme taştan inşa edilmiş olan minaresi batı cephesinde bulunmaktadır ve tek şerefelidir.

İki yönde açık olan son cemaat yeri kuzey cephesinde, üç adet sütun ile üç yuvarlak kemerli bir düzene sahiptir. Son cemaat yerine kuzey cephesinde bulunan iki adet tek kollu merdiven ile çıkılmaktadır. Caminin harim girişi kuzey ve doğu cephelerinde yer almaktadır. Kuzey cephesindeki ana giriş kapısı basık kemerli çift kanatlı ve ahşaptır. Kapının çevresinde profilli silme geçmektedir.

Çerçevenin üst kısmında sağır yuvarlak kemerli alınlıkta kalem işi bezemeler mevcuttur. Bezemelerin ortasında Hicri 1320 (Miladi 1902/1903) tarihi bulunmaktadır. Doğu cephesinde bulunan tali giriş kapısı basık kemerli, tek kanatlı ve ahşaptır. Yapının cephelerinde çift sıra pencere düzeni mevcuttur. Alt sıra pencereler, üst sıra pencerelere oranla biraz daha büyük boyutludur. Tüm pencereler basık kemerli olup, pencere silmeleri dışa taşkındır.

Alt sıra pencereler çift, üst sıra pencereler tek kanatlıdır. Kadınlar mahfiline, harimden, doğuda bulunan iki kollu, ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Mahfil dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Dikmeler üstte kemerlerle birleşmektedir. Mihrap kesme taş malzemeden yapılmış olup mukarnaslıdır.

Mihrabın çerçevesinde yoğun şekilde farklı motiflerde işlemeler bulunmaktadır. Minber ve vaaz kürsüsü de ahşap malzemeden yapılmıştır. Her ikisi de sadedir ve özgün değildir. İçten üst örtüsü ortada dört adet dikmeye oturan bir kubbe ve yanlarda tonozludur. Kubbe ve tonozlar birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlanmaktadır. Yapının iç mekân duvarları beyaz boyalı olup herhangi bir süsleme bulunmamaktadır.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir