Trabzon: Anabasis Yolu

Tarbzon’un Maçka İlçesi sınırları içerisinde yer alan Anabasis Yolu; Maçka İlçe Merkezi’nden 2.400 metre rakımlı İskobel Yaylasına kadar uzanan doğal ve kültürel yürüyüş rotasıdır.

Başlangıç ve Bitiş; Sümela Manastırı’nın güney doğusunda 2200m rakımlı Dilaver Yaylası’ndan başlayan parkur Meryemana ve Galyan Vadilerini birbirinden ayıran Saman(Semon) Dağı zirvesinden Sümela Manastırını seyir halinde Maçka ilçesine, oradan da Örnekalan(Mağura) Köyünü takiben Soldoy Boğazı, Mağmat Boğazı istikametinden Çukurçayır, Beztepe ve Trabzon Limanına ulaşarak sona eriyor.

Başlangıç Noktasına Ulaşım; Maçka Şehir Merkezinden başlayarak Sümela Manastırı -Çakırgöl Turizm Merkezi istikametine devam edilir. Kurtdere Köprüsünden Dilaver yaylası istikametine dönülür. Koordinat: N 40.616578 E 39.708499

İdeal Yürüyüş Mevsimi; Parkurun yürünmeye engel zor bir yapısı yok. Mayıs ayı ile Kasım ayı arasında rahatlıkla yürünebilir. Ama her yürüyüşte mutlaka yağmurluk bulundurmak gerekli.

Parkurun Diğer Özellikleri; Parkur üzerinde bulunan Dilaver yaylası, Selboğazı yaylası, Kofrakol yaylası, Kusal yaylası, Düzler Mezrası, Sevinç Boğazı, Mağmat Boğazı Kamp yapmak için uygun alanlardır.

Olay; M.Ö 400 yılında Pers kralının ölümü üzerine iktidara sahip olmak isteyen iki prensin savaşı ile başlar. Pers prensi Kyros, ağabeyi kral Artakserkses’e karşı Grek paralı askerlerini de içine alan bir orduyla Lidya’nın Sardes kentinden yola çıkar.

Fırat üzerinde Kunaksa’da yapılan savaşta Kyros ve generalleri öldürülünce, yurtlarından 2400 km. uzakta, sarp ve düşman bir ülkede kalan gönüllüler;  Ermenistan üzerinden Karadeniz’e ulaşmak için çok zahmetli ve oldukça ümitsiz bir yolculuk içerisine girerler. Bayburt’a kadar gelen ordu denize ulaşmak istediklerini belirterek Bayburt’tan bir rehber ile birlikte denizi görmek istedikleri noktaya yani Thekes (bu günkü Maçka İskobel Yaylasına) tepesine varırlar.

Burada denizi gören Onbinlerin yaşam pınarları fışkırır. Sevinç gözyaşları içerisinde hıçkıra hıçkıra ağlayarak Thalassa! Thalassa! (Deniz! Deniz! ) diye naralar atarlar. Kurtuluş anıtı mahiyetinde her asker bir taş getirip burada bir taş yığını yaparlar ve bu tepeye  “Thekes (Maçka İskobel Yaylası) Tepesi’ tepesi adını verirler. Thekes Tepesinden Maçka’ya inen ordu buradan Trabzon’a giderek denize ulaşır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir