Trabzon: Akçakale Kalesi

Akçakale Kalesi; Trabzon’un Akçaabat İlçesi, Akçakale Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Denize hakim geniş bir alanda kurulmuş bulunan kalenin kuzey ve doğu surları tahrip olmuş, batı ve güney surları ise ayaktadır.

Deniz tarafındaki surlarda mazgal delikleri mevcut olup, kuzey ve batıda kule kalıntıları göze çarpmaktadır. Tarihte Akçakale’den ilk bahseden Arrianus’tur. Karadeniz Seyahatinde Hieros (Kutsal Dağ – Yoroz Burnu) dan 40 Stadia mesafede Kordyle vardır diye bahseder. Kordyle Akçakale’nin ve çevresinin eski adıdır.

Komnenos Kralı II. Aleksios tarafından 1286’da kentin korunması amacıyla yaptırılmıştır. Fatih’in Trabzon’u fethinden sonra bir süre daha teslim olmamakta direnen Akçakale, Zağnos Paşa’nın Trabzon Valiliği sırasında çetin bir mücadeleden sonra 1467’de ele geçirir.

Bu sırada şehit düşen Türklerin mezarlarının da bulunduğu Akçakale, daha sonraki yıllarda çeşitli onarımlar da gördü. Akçakale bölgenin turizmde önemli bir gücü olma yolunda… Gerek bulunduğu konum, gerekse plajlarının zenginliği ile özellikle yaz aylarında çok tercih edilen bir tarihi yerleşim yeridir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir