Tokat: Hubyar Tekkesi

Hubyar Tekkesi; Tokat’ın Almus İlçesi, Hubyar Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Hubyar Köyü, ilin tanınmış inanç merkezlerinden biri olup . yy. da yaşayan Hubyar Sultan’ın türbesi de burada bulunmaktadır. Hacı Bektaş’tan sonra en çok ziyaretçisi olan bir Alevi ocağıdır. Somut olmayan kültürel miras açısından da önemli bir merkezdir.

Elimizde bulunan belgelere göre türbenin bulunduğu merkez ilk kez 1540’lı yıllarda Hubyar’ın kendisi tarafından kuruldu. 1554 tarihli belgede burasının Hubyar Sultan tarafından baltası ile açılarak tasarruf edildiği ve zaviye kurduğu bildirilmektedir.

1562 ve 1566 tarihli Hubyar Sultan’ın kendisine verilen padişah fermanlarıyla bu bölgenin sınırları da belirtilerek kendisine vakfedldiği ve kurduğu zaviyesinin şeyhliği tasdik edilmektedir. 1572 yılına kadar Tokat, Tozanlı Kazası değeryer karyesine balı olan bu yerleşim birimii bu tarihten sonra köye dönüşmüştür.

1490 – 1582 tarihleri arasında yaşayan Hubyar Sultan, 1527 yılında Tokat Bölgesinde Osmanlı Devletine karşı yapılan Celali İsyanlarından Baba Zünnun ve Zünnünoğlu Halil ayaklanmasına katılmıştır.

Amasya şeriye sicillerine dayanarak yazılan “Amasya Tarihi”nde “bu isyan her ne kadar Zünnünoğlu Halil ayaklanması olarak bilinse de ayaklanın esas düzenleyicisi ve yöneticisinin Hubyar Sultan” olduğu yazılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir