Tekirdağ: Cedid Ali Paşa Camii

Cedid Ali Paşa Camii; Tekirdağ’ın Marmara Ereğlisi İlçesi, Cedid Ali Paşa Mahallesi, Cami Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Marmara Ereğlisi’nin Osmanlı döneminde yapılmış tek eseridir. Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamlarından Cedit (Semiz) Ali Paşa tarafından 1565 yılında Mimar Sinan’a inşaa ettirilmiştir.

Çeşitli onarım ve değişiklikler geçirdiği için orijinalliğini büyük ölçüde kaybetmiştir.  Caminin ilginç bir hikayesi bulunmaktadır.

Banisi Cedit Ali Paşa (Semiz Ali Paşa), Marmara Ereğlisi açıklarından gemiyle geçerken fırtınaya yakalanmış ve yanındakilerle birlikte en yakın kara parçası olan Marmara Ereğlisi’ne sığınmış, karaya çıktıktan sonra Marmara Ereğlisi’ni çok beğenen paşa, buraya bu camiyi yaptırmıştır.

Cami kesme taştan, dikdörtgen planlı olup, mimari özelliğini tümüyle yitirmiştir. Ön kısmına iki katlı dışa geniş pencerelerle açılan bir son cemaat 1986 yılında yeri eklenmiştir. Yanındaki minaresi kesme taş kaideli, yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir. Marmara Ereğlisi’nde iki çeşme de onun eseridir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir