Tarbzon: Saraçlı Camii

Saraçlı Camii; Trabzon’un Of İlçesi, Gülbaharhatun Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş kullanılmıştır. Yapı, kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Yapı, harim, son cemaat yeri ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri açıktır. Son cemaat yerinin üst kısmı kadınlar mahfiline ek bölüm olarak kullanılmaktadır. Bu bölüm sekiz adet ahşap dikme ile taşınmaktadır.

Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatılıdır. Geniş çatı saçaklarının alt kısımları ahşap malzeme ile kapatılmıştır. Minaresi kuzeybatı yönünde camiden ayrı bulunmaktadır. Sonradan inşa edilen minare tek şerefelidir. Yapının cephelerinde farklı ebatlarda pencereler mevcuttur. Tüm pencereler dikdörtgen formlu ve ahşaptır. Caminin harim girişi kuzey cephesinde yer almaktadır.

Giriş kapısı yuvarlak kemerli çift kanatlı ve ahşaptır. Ahşap kapının üzerinde işlemeler mevcuttur. Kadınlar mahfiline harimde kuzey yönünde bulunan çift kollu ahşap merdiven ile çıkılmaktadır. Kadınlar mahfiline aynı zamanda dışarıda batı cephesinde bulunan tek kollu merdiven ile çıkılan girişten de ulaşılmaktadır. Mahfil iki adet ahşap dikme ile taşınmaktadır.

Mihrap taş malzemeden yapılmış olup iç kısmı kademelidir. Minber ve vaaz kürsüsü, ahşap malzemeden yapılmış olup ahşap işçiliğine sahiptir. Yapının iç mekânında duvarlar ve kubbe içi beyaz boyalı olup herhangi bir kalem işi bezeme bulunmamaktadır. İçten üst örtüsü ortada kubbe yanlarda düz tavanlıdır. Kubbenin çevresindeki tavan, ahşap malzemeden yapılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir