Taha Parla Kimdir? Hayatı, Eserleri

1945 yılında Ankara’da dünyaya gelen Taha Parla, sırasıyla ilk ve orta öğrenimini Ankara’da, lise ve üniversite öğrenimini ise İstanbul’da yaptı. Master ve doktora yapmak için gittiği New York’ta Columbia Üniversitesine devam etmiş ve burada akademik çalışmalarına ilk adımını atmıştır.

1976-1982 ile 1991-2007 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyeliği ve daha sonra bölüm başkanlığı görevlerinde bulundu. 2004 yılında Boğaziçi Üniversitesi tarafından Sosyal ve Beşeri Bilimler Alanında Araştırmada Üstün Başarı (Kıdemli) ödülüne layık görüldü.

Taha Parla bugüne kadar çeşitli konular üzerine yayımlanmış birçok kitabın bir kısmında çevirmenlik yapmış, bir kısmına yazarlar kolektifinin bir üyesi olarak katkı sunmuş ve bir kısmında ise yazarlık yapmıştır. Çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı da yapan Parla, 1968 yılından beri kendisi gibi akademisyen olan Jale Parla ile evli olup bir çocuk babasıdır.

Taha Parla’nın eserleri: Türkiye’de Siyasal Kültürün Resmi Kaynakları / Cilt 1 & Atatürk’ün Nutuk’u, Türkiye’de Siyasal Kültürün Resmi Kaynakları / Cilt 2 & Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Türkiye’de Siyasal Kültürün Resmi Kaynakları / Cilt 3 & Kemalist Tek-Parti İdeolojisi ve CHP’nin Altı Ok’u, Türkiye’de Anayasalar & Tarih, İdeoloji, Rejim 1921-2016

Ziya Gökalp, Kemalizm ve Türkiye’de Korporatizm, Türk Sorunu & Siyasi Yazılar 2: 1998-2007, Din Devlet Demokrasi, Türkiye’de Anayasalar & Tarih, İdeoloji, Rejim 1921-2016, Türk Sorunu Üstüne Yazılar 1998-2007, Kemalist Tek Parti İdeolojisi ve CHP’nin Altı Ok’u /Türkiyede Siyasal Kültürün Resmi Kaynakları Cilt 3,

Türkiye’nin Siyasal Rejimi 1980-1989, Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri /Türkiyede Siyasal Kültürün Resmi Kaynakları Cilt 2, Türkiye’de Anayasalar, Atatürk’ün Nutuk’u /Türkiyede Siyasal Kültürün Resmi Kaynakları Cilt 1.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir