Suzan Samancı Kimdir? Hayatı, Eserleri

20 Eylül 1962 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelen Suzan Samancı, tam adı Suzan Samancı Dalgalı’dır. Asiye Hanım ile öğretmen Şahabettin Samancı’nın kızıdır. 1979’da Diyarbakır Lisesinden mezun oldu.

Bir süre Demokrasi, Gündem, Özgür Politika ve Taraf gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 2008 yılına kadar çalışmalarını Diyarbakır’da sürdüren yazar, o yıldan bu yana daha çok Cenevre’de yaşamakta, Fransızca dil eğitimi almaktadır. Türkiye Yazarlar Sendikası ve PEN Yazarlar Derneği üyesi olan Samancı evli ve iki çocuk annesidir.

Edebiyata şiirle başlayan Samancı’nın ilk şiirleri 1985-1987 arasında Sanat Olayı dergisinde yayımlandı. Yazar, şiirle başladığı serüvene öykü ve romanla devam etti. Eserleri birçok yabancı dile çevrildi. Reçine Kokuyordu Hêlîn, Almanca, Flamanca, İspanyolca, İtalyanca ve İsveççeye çevrildi. Aynı eser Bajarê Mirinê, Suskunun Gölgesinde eseri de Siya Bê Dengiyê adıyla Kürtçeye çevrildi.

Eriyip Gidiyor Gece, Reçine Kokuyordu Hêlîn, Kıraç Dağları Kar Tuttu gibi eserlerinde yer alan öykülerde tümüyle Güneydoğu üzerine odaklandı. Halepçe’den Gelen Sevgili romanı, Halepçe Katliamı ile başladığı romanda bu travmayı yaşayan iki kahraman (Zeynep ile Delila) aracılığıyla İstanbul ve Cenevre’ye uzanan ilişkiler üzerinde mültecilik sorunsalına da değinmiştir.

Öyküleri yabancı dilde yayımlanan birçok antolojide yer alan Suzan Samancı, Kıraç Dağlar Kar Tuttu adlı eseriyle 1997 Orhan Kemal Öykü Yarışması’nda ikinci oldu. “Perili Kent” adlı öyküsü de Almanya’nın Sesi Radyosu’nun açtığı yarışmada ilk yirmi beş eser arasına girerek Almanca ve Türkçe olarak yayımlandı.

Suzan Samancı’nın eserleri: Eriyip Gidiyor Gece Edebiyat (1991 Hikaye), Reçine Kokuyordu Hêlîn (1993 Hikaye), Kıraç Dağlar Kar Tuttu (1996 Hikaye), Suskunun Gölgesinde (2001 Hikaye), Korkunun Irmağında (2004 Roman), Halepçe’den Gelen Sevgili (2009 Roman), Koca Karınlı Kent (2016 Roman).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir