Suudi Arabistan: Suriye’yi İzole Etme İşe Yaramadı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan Al Saud, Münih’te düzenlenen güvenlik konferansında yaptığı açıklamada, Arap dünyasında Suriye’yi izole etmenin işe yaramadığı söyledi.

Euronews Türkçe’nin aktardığına göre, Al Saud, “Sadece Körfez İşbirliği Konseyi içinde değil, Arap dünyasında da statükonun uygulanabilir olmadığı konusunda bir fikir birliğinin geliştiğini göreceksiniz” dedi.

Bakan, siyasi bir çözüm için “maksimalist hedeflere” doğru bir yol olmadan, komşu ülkelerdeki Suriyeli mülteciler ve özellikle Suriye ve Türkiye’yi vuran yıkıcı depremin ardından sivillerin çektiği acıları ele almak için başka bir yaklaşımın formüle edilmekte olduğunu belirtti.

Suudi bakan böyle bir yaklaşım dolayısıyla en azından mültecilerin geri dönüşü gibi bazı insani hedefleri gerçekleştirecek şekilde Şam hükümetiyle bir diyalogdan geçilmesi gerekeceğine işaret etti.

Depremin ardından Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdünlü mevkidaşlarının ziyaretlerinin ardından kendisinin de Şam’ı ziyaret edeceği yönündeki haberlerin sorulması üzerine Prens Faysal söylentiler hakkında yorum yapmayacağını söyledi.

Prens Faysal’ın açıklamaları, Suriye’de 12 yıldır devam eden iç savaşın ilk yıllarında Suudi Arabistan da dahil olmak üzere birçok Arap ülkesinin Beşar Esad’a karşı savaşan isyancıları desteklediği döneme göre bir değişime işaret ediyor.

Arap dünyasının Suriye’ye karşı tutumu

Birleşik Arap Emirlikleri, İran’ın Arap dünyasındaki nüfuzuna karşı Batı tarafından dışlanan Esad ile ilişkilerini normalleştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin yaptırımları da karmaşık bir faktör olmaya devam ederken, diğer Arap ülkeleri Suriye’ye karşı temkinli davranmayı sürdürüyor.

Kuveyt Dışişleri Bakanı, Münih’te Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada ülkesinin Şam’la muhatap olmadığını ve uluslararası kuruluşlar ve Türkiye aracılığıyla yardım sağladığını söylemiş ve bu tutumla ilgili noktada bir değişiklik yapmayacaklarının altını çizmişti.

6 Şubat’taki depremin ardından ilk etapta yalnızca Suriye’nin kuzeybatısındaki muhaliflerin kontrolünde olan bölgelere yardım gönderen Suudi Arabistan, daha sonra bu kapsamı genişleterek Esad’ın kontrolündeki bölgelere yardım uçakları gönderdi.

Katar da, Türkiye ve Suriye’ye depremden etkilenenlere yardım amacıyla 10 bin konteyner ev bağışladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir