Şükran Yiğit Kimdir? Hayatı, Eserleri

1961 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Şükran Yiğit, Ankara’da büyüyen Şükran Yiğit, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Almanya’nın Frankfurt şehrinde yaşamaktadır.

Yazar, “Wittgenstein’ın Yalnızlığı” adlı yazısında Frankfurt’a gelene kadar hayatında iki önemli şehir olduğunu belirterek Ankara ve İstanbul hakkındaki duygu ve düşüncelerini “İstanbul sokakların, Ankara evlerin şehriydi. İstanbul güzelliğin ve ihtişamın Ankara ise sadeliğin… İstanbul’da hayat sokaklarda insanın karşısına çıkar, insanın başına gelir, Ankara’da ise hayat evden içeri kabul edilirdi. İstanbul’da ay Boğaz’ın üzerinde beklenen bir şenlikti, Ankara’da ise evinin penceresinden aniden görünüverirdi .” biçiminde ifade etmiştir.

Yazarın ilk romanı Ankara Mon Amour 2003 yılında yayımlanmıştır. Roman, üç ayrı bölümde üç ayrı çocuğun bakış açısıyla anlatılmaktadır. Birinci bölümde 1960’lı yılların başı Suna’nın gözüyle anlatılmıştır. Suna hastaneden yeni çıkmış okula başlamamış küçük bir kızdır. Çevresinde anlam veremediği dedikodular, sokak oyunlarında kazandığı gazoz kapakları vardır.

Dayısı Ömer’in Ankara’ya gelişi ve karşılarındaki Bahçeli Köşke Gülay Hanım ve kızı Emel’in taşınması ile hayatı değişir. İkinci bölüm çocukluk arkadaşı olan Suna ile Emel’in yıllar sonra karşılaşmalarını konu edinir. Üçüncü bölüm ise Suna’nın dayısı Ömer’in gözüyle anlatılır. Yazar bu romanları yazmasının nedenini “yazı yazmaya” karşı bir takıntı olarak değil, anlatmak istediği öykülerin varlığıyla açıklamaktadır. Burası Radyo Şarampol (2020) romanıyla 2021 Attilâ İlhan Roman Ödülü’nü aldı.

Şükran Yiğit’in eserleri: Ankara Mon Amour (2014 Roman), Bir Akdeniz Kedisinin Hatıraları (2004 Roman), Çatıkatı Aşıkları (2008 Roman), Burası Radyo Şarampol (2020 Roman).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir