Son İki Haftada ‘Kur Korumalı Mevduat’ta Rekor Düşüş

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları 13 Ekim haftasında 72,9 milyar lira düşüş gösterdi. Bir önceki haftayla birlikte kur korumalı mevduat hesaplarında yaklaşık 150 milyar liralık rekor düşüş kaydedildi.

Haber Merkezi / 6 Ekim haftasında kur korumalı mevduat hesapları, 74 milyar 566 milyon liralık düşüşle rekor kırmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 13 Ekim haftasında kur korumalı mevduatlar 72,9 milyar TL düşüş gösterdi.

Verilere göre kur korumalı mevduatlarda 3,1 trilyon TL’ye geriledi. Dolar cinsinden bakıldığında ise kur korumalı mevduatların toplam büyüklüğü 112,4 milyar dolar oldu. Döviz mevduatlarına bakıldığında ise tüzel kişilerin mevduatlarındaki artış dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 13 Ekim haftasında 1,5 milyar dolar artışla 173,2 milyar dolara yükseldi. Parite etkisinden arındırıldığında ise mevduatların 717 milyon dolar yükseldiği görüldü.

Bu veri setine göre gerçek kişilerin döviz mevduatları 92 milyon dolar azaldı, tüzel kişilerin ise 717 milyon dolar arttı.

Rezervlerde toparlanma ivmesi devam etti

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervlerinde toparlanma ivmesi geçen hafta da devam etti.

Merkez Bankası verilerine göre, brüt rezervler 13 Ekim haftasında 122,8 milyar dolardan 124,5 milyar dolar düzeyine yükseldi. Bankanın net rezervleri de 22,1 milyar dolara yükselirken, swap hariç net rezervler eksi 55,5 milyar dolar oldu.

TCMB’nin verilerine göre 13 Ekim haftasında portföy akımları tarafında sınırlı bir hareket yaşandı. Yabancılar geçen hafta 13 milyon dolarlık net hisse satışı gerçekleştirdi. 13 Ekim haftasında yabancılar 1,1 milyon dolarlık da net tahvil satışı yaptı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir