Solmaz Kamuran Kimdir? Hayatı, Eserleri

2 Mart 1954 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Solmaz Kamuran’ın asıl adı Kâmuran Solmaz’dır. Avukat Muvahhit Bey ile Yıldız Hanım’ın kızıdır. Entelektüel birikimi yüksek bir ailede yetişti.

Henüz okuma yazma bilmediği dönemlerden itibaren babaannesinin, babasının ve dayısının kütüphanesi ile haşır neşir oldu ve çok küçük yaşlarda okuma sevgisi kazandı. Göztepe Taş Mektep’te, Kadıköy Maarif Koleji’nde okudu ve 1980’de İstanbul Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oldu.

Uzun yıllar diş hekimiği yaptıktan sonra televizyon belgeselleri için metinler kaleme alarak yazma serüvenine başladı. Gazetelerde yayımladığı gezi yazıları ile de gazeteciliğe adımını attı. Çetin Altan ile evlendi ve eşinin özet senaryolarını öyküleştirdi, eserlerinin editörlüğünü ve derleyiciliğini yaptı.

Solmaz Kamuran’ın eserleri: Roman: Banka, Çanakkale Rüzgârı, Minta, Bir Levrek İskeleti, Kiraze, Macar, Aşk Tutması.

Biyografi: İpek Böceği Cinayeti.

Çevirileri: Safiye Sultan Üçlemesi (Ann Chamberlin), Bir Hürrem Masalı (Colin Falconer), Erguvan Güzeli (William Stearns Davis), Bir Troia Şarkısı (Colleen Mccullough), Geceyarısı’nın Peşinde (Richard Zimler), Aşk Mutfağı- Çıldırtan Koku- Kızışma- Kabare (Lilly Prior), Bakir İntiharlar- Middlesex (Jeffrey Eugenides), Aynadaki Peçe (Ann Chamberlin).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir