Şırnak: Mor Yakup Kilisesi

Mor Yakup Kilisesi; Şırnak’ın İdil İlçesi, Öğündük Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Öğündük Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Öğündük Köyü’nün eski adı Midin olan günümüzdeki Süryani köylerinden birisidir. Kilise köyün içerisinde bir manastır kompleksi olarak yapılmıştır. Kilise faal ve bakımlıdır.

Ortadaki avlunun kuzeyinde kilise, batısında iki katlı dershane ile doğusunda katakomp yer almaktadır. Avluya güneyden anıtsal bir kapı ile girilmektedir.

Kilise doğu batı yönünde dikdörtgen planlı, 21.84 x 26.24 m ölçülerinde beş bölümden meydana gelmiştir. Parokial tipteki Süryani kilise planları grubundadır. Güneyde avluya açılan, kemerli ve üzerleri çapraz tonoz örtülü üç gözlü revak yer almaktadır.

Buradan iki kapı ile geçilen narteks ikinci kısmı oluşturmaktadır. Doğu batı yönünde uzanan beşik tonozlu bir mekandır. Bundan sonra asıl ibadet mekanı olan naos gelmektedir. Naos dikdörtgen planlı ve 5.05 x 17.55 m ölçülerinde yapılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir