Şırnak: Kavuncu Kilisesi

Kavuncu Kilisesi; Şırnak’ın Merkez İlçesi, Kavuncu Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İl Merkezi’nden Kavuncu Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kilise günümüze çok fazla tahrip olmadan gelebilmiştir. Plan olarak incelendiğinde Nasturi plan tipolojisini göstermektedir. Doğu batı yönünde dikdörtgen planlıdır.

Kilise giriş bölümü dört bölümde oluşmaktadır. Birinci bölüm giriş bölümü olup doğu-batı yönünde düzgün olmayan bir şekil oluşturmuştur. Bu mekan batıya doğru gittikçe daralan bir mekan oluşturmuştur. Giriş bölümünden kuzeye doğru bir kapı ile iki bölümden oluşan sahın bölümüne geçilmektedir.

Girişteki sahın bölümü 6.30 x 3.70 m ölçülerindedir. Bu sahının batısındaki ikinci bölüm ise batıya doğru daralarak yamuk bir alan oluşturmuş olup 4.60 x 4.17 m ölçülerindedir. Doğuda bulunan Kanki bölümü ise büyük oranda yıkıldığından buradaki detaylar anlaşılamamaktadır.

Temel izlerinden yaklaşık olarak 5.10 x 2.80 m ölçülerinde olduğu tahmin edilmektedir. Kilisenin sahın bölümü doğu-batı yönünde uzanan beşik tonoz ile örtülüdür. Kilisenin doğusunda bulunan teraslı alanda ölçüleri 1.00-2.30 arasında değişen yaklaşık 12 kadar kayaya oyulmuş mekanlar yer almaktadır.

Bu mekanların buğday deposu olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Bu kilisenin turizme kazandırılması inanç açısından önemlidir. Yer yer definecilerin yaptığı küçük çaplı hasar ve tahribat dışında sağlam kalmış bir yapıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir