Sinop: Yesari Baba Türbesi

Yesari Baba Türbesi; Sinop’un Merkez İlçesi, Ada Mahallesi, Zeytinlik Yolu üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Bektaşi Tekkesi adıyla bilinen mevkide yer alan küçük bir türbedir. Bu alandaki temel kalıntılarından burada bir tekke yapısının olabileceği; türbe ve çevresindeki muhtemel mezarların tekkenin hazire kısmını oluşturduğu düşünülmektedir.

Tarihi eser olarak tescilli olan türbe içerisinde ve tam ortasında H 1297 (M 1880) tarihinde vefat eden Bektaşi Şeyhi Yesari Baba’nın kabri bulunmaktadır. Orijinalinde güney duvarı üzerinde olması gereken ve bugün batı duvarı üzerinde bulunan mermer kitabesine göre ilk yapı H 1300 (M 1883) yılında yapılmıştır.

Kare planlı olup, giriş kapısı kuzey doğudadır. Duvarlar moloz taş örtülü, iç mekan kireç sıvalı, zemin kesme taş döşemedir. Türbenin güneybatı duvarı tümüyle yıkılmış olup, çatıyı oluşturan ahşap örtü tamamen çürümüş ve bir bölümü duvarla birlikte çökmüştür.

Güneyse simetrik iki pencere vardır. Sanduka yapının içinde tam ortada yer almaktadır. Kapağı ahşap, baş taşı kavuklu olup üzerinde ondört satırlık yazıt bulunmaktadır. Yapının üzeri alaturka kiremitli beşik çatı ile örtülüdür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir