Sinop: Yenikonak (Otmanlı) Çeşmesi

Yenikonak (Otmanlı) Çeşmesi; Sinop’un Ayancık İlçesi, Yenikonak Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Çeşmenin üzerinde daha sonradan yapıldığı belli olan ahşap direklerin taşıdığı bir çatı yer almaktadır. Üzeri yöresel kayrak taş döşeli kırma çatılıdır. Çeşmenin 3 cephesinin (kuzey-güney-batı)üst kesitinde yaklaşık 15 cm ölçülerinde dışa doğru çıkıntı yapan işlemesiz düz silme mevcuttur.

Yapının kuzey güney ve batı cephesinde olmak üzere 3 adet musluk (lüle) yer almakta olup bunlardan 2 tanesi akar haldedir. Kuzey ve güney cepheleri kemerli niş olarak yapılmış olan çeşmenin kuzey cephesi basit yüksek kabartma olarak yapılmış olan ayna kısmı tahrip edilmiş olmasına rağmen, kemerli nişin hemen üstünde sağlı sollu yüksek kabartma olarak yapılmış karşılıklı duran iki aslan (köpek) figürü yer almaktadır.

Kuzey cephesinin tekne kısmı tahrip olmuştur. Batı cephesinde kemerli niş bulunmamakla beraber bu alanda her hangi bir süsleme ve işleme bulunmamaktadır. Bu cephede musluk (lüle) tekne (yalak) bulunmaktadır. Çeşmenin güney cephesinde kemerli niş mevcut olup ayna taşı yüksek kabartma olarak yapılmıştır. Güney cephe ile batı cephenin kesiştiği alanda kaba olarak işlenmiş testi seti yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir