Sinop: Yağıbasan Türbesi

Yağıbasan Türbesi; Sinop’un Durağan İlçesi, Yağbasan Köyü, Alan Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Türbe, 5,65 m X 5,65 m ebatlarında kare planlıdır. Doğu-batı konumludur. Yöresel küfeki taşı ve moloz taş örgü duvarlarda yer yer tuğla kullanılmıştır. Giriş doğu cephede yer almaktadır.

Girişin üzerinde blok bir taştan lento yer almaktadır. Yapının duvar kalınlığı 83 cm’dir. 3 metre yüksekliğinde olup, bu yükseklikten sonra kubbe yer almaktadır. Kubbe mevcut kalıntılara göre 2,30 metre yüksekliktedir.

Büyük bölümü çökmüş olan kubbenin sadece duvar kenarlarında kalıntıları mevcuttur. Türbenin içinde merkezde 2,60 X 2,10 m. ebatlarında bir yatır, moloz taşlardan dairevi formlu olarak dağınık bir şekilde yer almaktadır.

Mezar üzerinde İslami bir kitabe mevcut olup, yazılar siliktir. Türbenin duvarları iç kısımda sıvalıdır. Köşelerde kubbeye geçişte pandantif kullanılmıştır. Girişin üzerinde yatay olarak yerleştirilmiş bir kitabe muhtemelen devşirme olarak kullanılmış olup, türbe ile ilgisi yoktur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir