Sinop: Şamlıoğlu Camii

Şamlıoğlu Camii; Sinop’un Merkez İlçesi, Şamlıoğlu Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapıya ana girişi sağlayan çift kanatlı kapı, kuzeyde bulunmakta iken bugün yapıya giriş doğu tarafta (kuzeydoğu köşeye yakın) olan ve yakın dönemde yapılmış bulunan tek kanatlı bir kapı ile sağlanmaktadır.

Giriş holünde çift kanatlı ana kapının karşısında Camiin harim kısmına giriş sağlayan yine çift kanatlı ahşap bir kapı ile kuzeybatı köşeye yükselen ve üst kata çıkışı sağlan bir merdiven bulunmaktadır.

Giyotin pencereler üst katta orijinalliğini korurken alt katta ise onarımlarla değişime uğramıştır. Harim kısmına girdiğimizde; kapının sağında (kuzeybatı köşede) tek kanatlı giriş kapısı ve güney cephede penceresi olan imam odası ile kapının solunda (kuzeydoğu köşede) ise ön cephe tırabzanları sökülmüş olan son cemaat yeri bulunmaktadır.

Harimin ön cephesinde de mihrabın iki yanında duvara kadar bitişen ve tırabzanlar üzerinde uzanan sekiler bulunmaktadır. Harim kısmının yakın geçmişte ısı tasarrufunu sağlamak için sunta malzeme ile ortadan ikiye bölünmüş olduğu görülmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir