Sinop: Paşalıoğlu Tünelleri

Paşalıoğlu Tünelleri; Sinop’un Boyabat İlçesi, Paşalıoğlu Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Tünellerin ikisi de sola kavis yaparak devam etmektedir. Soldaki tünel 1.40 m ağız genişliğine sahip olup ortalama 1.30 m yüksekliğindedir. Ana kayanın içine doğru yaklaşık 10 m gidildikten sonra, tünel sonlanmaktadır.

Sağdaki tünel ise; 1.30 m ağız genişliğine sahiptir. Yüksekliği ortalama 2.20 m yüksekliktedir. Tünel içeride kıvrımlar yaparak 30 m uzunluğa ulaştıktan sonra, yukarıya doğru uzanan bir kısım yer almaktadır.

Tünelin bu kısmı insan sığabilecek boyutlarda olmadığından mesafesinin ne kadar olduğu konusunda bir tespit yapılamamıştır. Tünellerin sağında kalker ana kaya yüzeyinin 70–80 cm derinliğinde işlenmesiyle bir düzlem oluşturulmuştur.

Bu kısım; 8,10 m genişliğinde ve 2,20 m yüksekliğinde olup herhangi bir kabartma, yazı veya süslemesi bulunmamaktadır.

Tünellerin bulunduğu bu tepenin önünde bir dere yatağının kestiği büyük bir düz alan bulunmakta ve bu düzlük alan kuzeye doğru uzanmaktadır. Tüneller ile düzlük alan birlikte değerlendirildiğinde burada eski bir yerleşimin olması muhtemeldir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir