Sinop: Morgül (Murgul) Camii

Morgül (Murgul) Camii; Sinop’un Erfelek İlçesi, Veysel Köyü, Morgül Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kuzey cephede minareye girişi sağlayan PVC malzemeden yapılmış bir kapı mevcuttur. Dış cephesi, beyaz badana ile kaplanmış ve alt kısımları pembe renge boyanmıştır.

Caminin giriş kapısı üzerindeki mermer levhada günümüz rakamları ile 1894 tarihi yazmaktadır. Caminin iç kısmı, alt katta 8, üst katta 4 adet olmak üzere toplam 12 adet pencere ile aydınlatılmaktadır. Ahşaptan giyotin tipli olarak yapılan pencereler, alt katta dikine dikdörtgen şeklinde, üst katta ise kemerli olarak yapılmıştır.

Yapının ahşap aksamlarında genel olarak kestane ağacı kullanılmış olup her ne kadar sonradan üzerleri mavi renkte yağlı boya ile boyanmış olsa da; tavan kenarları, pencere pervazları, mihrabın ahşap bölümlerinde, mahfilin alınlığının cephe ve alt kısımlarında bulunan ve oyma tekniği ile yapılmış olan; dalga, testere, üçgen, baklava, rüzgârgülü, çiçek, göbek motifindeki volütler dikkat çekici özellik ve güzellik göstermektedirler.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir