Sinop: Fetih Baba Mescidi

Fetih Baba Mescidi; Sinop’un Merkez İlçesi, Meydankapı Mahallesi, Sakarya Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kapının üzerinde yer alan 1324 H. -1906 tarihli bir kitabede ‘Fetih Baba’ adının zikredilmesinden ötürü Fetih Baba Mescidi olarak adlandırılmaktadır. Bu kitabe bir onarım kitabesidir.

Daha önce kapı üzerinde olduğu söylenen 754 H.-1353 tarihli bir kitabeden yapının Candaroğulları zamanında Uslu Bey tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. 1960–1965 yılları arasında Sakarya Caddesi genişletilirken ön cephesi yıkılarak 3.60 metre güney istikametinde içeri çekilmiştir.

Ön cephe tamamen kesme taştan yapılmıştır. Cephenin tam orta kısmında kemerli tek kanatlı giriş kapısı bulunmaktadır. Kapının sağında ve solunda kemerli iki pencere bulunmaktadır.

Saçak kısmı iki sıra silme taşların üst üste konmasıyla meydana getirilmiştir. Taban ve tavan kısmı tamamen ahşaptır. Mihrap ise silme mermer taşlardan yapılmıştır. Mihrap iç içe iki nişten meydana gelmiştir. Küçük nişin tam orta kısmında baklava dilimi şeklinde motif yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir