Sinop: Bekir Paşa Çeşmesi

Bekir Paşa Çeşmesi; Sinop’un Merkez İlçesi, Ada Mahallesi, Kemalettin Sami Paşa Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kesme taşlarla yapılmış, cephesi 50×100 cm boyutunda, orta kısmı yazıtlı , üstü düz, yanlar süslemesiz , içinde su haznesi boşluğu bulunan küçük bir çeşmedir. İki sokak birleşiminde köşede tek cepheli olarak yapılmıştır.

En üstte üç dar bir geniş silmelerle süslü saçaklık yüzeyden biraz taşkındır. Cepheye oturtulan mermer ayna taşının üst kısmı yuvarlak olup ortasında sekiz köşeli yıldız bulunur.

Yıldız uçları dilimlerle süslenmiş, yazı alanının iki ucu yuvarlatılmış, yazıt dört tam bir yarım olmak üzere beş satırdır. Cephenin solunda yan duvarın üst kısmında demir bir kapak iç hazne kısmına açılmaktadır.

Boş olan bu bölümün altta kalan 1/3 olan kısmı sıvalı, üst kısım ise sıvasızdır. Sıvasız bölümde tuğla örgü görülmektedir. Çeşmenin sol yanından kurnaya yönelik kör tıpa ile tıkanmış su borusu bulunmaktadır. Muslukları alınmış olan çeşme bugün kullanılmamaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir