Sinop: Adliye Sarayı

Adliye Sarayı; Sinop’un Merkez İlçesi, Meydankapı Mahallesi, Sakarya Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Doğu Batı konumlu dikdörtgen planlı zemin katla birlikte iki katlı, üzeri kiremitle örtülü bir binadır. Ön Cephe:Bu cephenin tam orta yerinde zemin kata açılan çift kanatlı ve kemerli ahşap büyük bir kapı bulunmaktadır.

Kapının üst kısmındaki sahanlığa 9 taş basamakla çıkılmaktadır. Sahanlığın üst kısmı ise 2 büyük mermer sütun üzerine oturtulmuş birinci kat çıkması ile örtülüdür.

Ön cephenin kat bölmeleri ve kenar kısımlar silmelerle belirtilmiştir. Binanın bodrum kısmı depo olarak kullanılmaktadır. Yapının iç mekânında zemin katta büyük bir dikdörtgen salon ve 12 oda, üst katta ise büyük bir salon ve 16 oda bulunmaktadır.

Bu yapının ön cephesinde yer alan merdiven kumtaşından yapılmıştır. Yapı, Osmanlı Döneminde 1907 yılında Mutasarrıf Tevfik Paşa tarafından yaptırılmıştır. Eski Hükümet Konağı olan yapı, şu an Adliye binası olarak kullanılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir