Sıfır Araçlar İçin ÖTV Matrah Limitleri Değiştirildi

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile otomotivde sıfır araçlar için alınacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrah limitleri değiştirildi. Matrah güncellemesiyle birlikte ÖTV oranı düşen otomobillere indirim gelecek.

Düzenleme elektrikli araçları da kapsayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla, motor hacmi 1600 silindiri geçmeyen araçlar için yüzde 45, 50, 80 şeklinde üç farklı dilimde uygulanan ÖTV oranlarına ara kademeler eklendi.

Bloomberg HT’ye göre ÖTV matrahları yüzde 25,9 ile yüzde 34,1 arasında değişen oranlarda güncellendi ve bunun fiyatlara yansımasının yüzde 3,33 ile yüzde 16,67 arasında değişmesi bekleniyor.

Dünya gazetesine konuşan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, matrah düzenlemesinin olumlu ve olumsuz tarafları olduğunu, satışlara ise sınırlı etki yapacağını belirtti.

Erce, “Bu matrah güncellemesinin ocak ayında yapılması, ekonomik öngörülebilirliğin yanı sıra sektörel öngörülebilirliği sağlamak açısından pozitif” diyerek artışların ihtiyacın gerisinde kaldığını ve sınırlı sayıda modele etkisi olacağını aktardı.

EBS Danışmanlık ise bu değişiklik ile hangi araçların fiyatının ne kadar değişmesinin beklendiğini paylaştı: ÖTV matrahları yüzde 25,9, yüzde 34,1 arası güncellenirken fiyatlara yansıması yüzde 3,33 ve yüzde 16,67 arasında değişiyor. Bu güncellemenin yüksek enflasyon ve kur karşısında erimesinin uzun sürmeyeceği aşikar.

Yine eksik, yarım bir düzenleme oldu. ÖTV uygulamasına getirilen iki yeni dilim dışında bu matrah düzenlemesi ilk çeyreği atlatamaz. Bu oranlar vergi tahsilatını arttırmak, kısa vadeli enflasyon rakamını küçük göstermek dışında uzun ömürlü olmayacak. Matrah dönemsel olarak mutlaka güncellenmeli.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir