Serdar Ünver kimdir? Hayatı, Eserleri

1 Ocak 1955 yılında Bursa’nın Orhangazi İlçesine bağlı Karsak Köyü’nde dünyaya gelen Serdar Ünver, Gemlik Atatürk İlkokulu’nu, Gemlik Ortaokulu ve Lisesi’ni bitirdi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

Haber Merkezi / Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak Ordu/Ünye’ye atandı. Gemlik Ticaret ve Meslek Lisesi’nde öğretmen ve bir süre Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Gemlik Ticaret ve Meslek Lisesi’nden emekli oldu.

2012 yılından bu yana Bursa’da ve Macaristan’da yaşamakta olan Serdar Ünver, Edebiyatçılar Derneği üyesidir. ‘’Başak Sokak’’ adlı ilk şiiri üniversite yıllarında Ankara’da Hisar dergisinde çıktı. Yeni Biçem ve Akapalta başta olmak üzere Kitap-lık, Sincan İstasyonu, Varlık, Yasakmeyve, Eşik, İzlek, Şiir-lik, Mühür, Çağdaş Türk Dili, Patika gibi birçok dergide şiirleri yayımlandı.

Serdar Ünver’in Kuşlar Kanadı ve Bakakalmak adlı eserlerindeki şiirlerinin tamamı çobanıl şiirlerdir. Şair öznel ve toplumsal dağdağayı dağlarda, ovalarda, deniz-göl kıyılarında dolaşarak kuşlarla, böceklerle, bitkilerle hemhal olarak atabildiğini belirtmiştir. Şiir türlerinin hatta temalarının da bir karakteri olduğuna inanan Ünver, çobanıl şiirin doğanın dinginliğini, hesapsızlığını, kitapsızlığını giyindiğini söyler.

Arkası Dün ve Eylül Avlusu eserlerinde tematik bir bütünlük gözetmeden sadece saf şiir arayışına yönelmiştir. Ünver, saf şiirden vazgeçmeme ilkesinin bütün kitaplarında geçerli olduğunu söyler. Konularını aşktan, hüzünden, yaşanmışlıklardan, yaşanmamışlıklardan, acılardan, sevinçlerden; doğaya, insanlara, olaylara içinden tanıklıktan alan şiirlerini, yaşama, nesnelere bakışın; yaşamı, nesneleri algılayışın ve yorumlayışın ussal ve duyusal yansıması olarak değerlendirir. (Kaynak: teis.yesevi.edu.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir