Sendikalaşan Tekstil İşçileri İşten Çıkarıldı

Öz İplik-İş Sendikası’na üye olan Nersoy Teksil işçisi 5 kişi, işten çıkarıldı. Sendikanın Batı Karadeniz Bölge Temsilcisi Mehmet Çakır ise direneceklerini belirterek, fabrika yönetiminin suç işlediğini hatırlattı.

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde faaliyet gösteren Nersoy Tekstil’de çalışan işçiler, bir süre önce Öz İplik-İş Sendikası’na üye oldu. Sendikaya üye olan işçilerden 5’i işten çıkarıldı. İşten atılma sonrası işçiler, fabrika önünde örgütlenme çalışması başlattı.

Öz İplik-İş Sendikası Batı Karadeniz Bölge Temsilcisi Mehmet Çakır konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “İşçilerin sendikamıza üye olma çağrısı üzerine Çaycuma Nersoy Tekstil’in önünde bulunan sendikamız yetkililerine, emniyet güçlerince bulundukları bölgeden ayrılmaları yönünde baskı yapıldı. Öz İplik-İş burada örgütlenecektir hukuk dışı yollar örgütlenmeyi asla engelleyememiştir, gelecekte de engelleyemeyecektir. İşvereni ve bütün tarafları örgütlenme hakkına saygıya çağırıyoruz” dedi.

‘İşçilere baskı yapıldı’

BirGün’de yer alan habere göre Nersoy Tekstil’de çalışan işçilerin bir süre önce sendikalarına üye olduğunu belirten Çakır, “İşçilerin sendikamız Öz İplik-İş ’e üye olmasından haberdar olan işveren ve işveren vekilleri tarafından işçilere baskı yapılmıştır. İşçilerin anayasal, sendikal hak ve özgürlükleri engellenmiştir. Sendikaya üye olan 5 işçi arkadaşımız işten çıkarılmıştır” diye konuştu.

“Fabrikanın önünde bulunan sendikamız yetkililerinin, emniyet güçleri tarafından organize sanayi bölgesinden çıkarılması tavrını anlayamıyoruz. İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor. Anayasal haklarını kullanmak istiyor” vurgusunda bulunan Çakır, “Bizler işçilerin çağrısı üzerine, hukuka uygun şekilde fabrika önünde bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

‘Sendikalaşmayı engellemek suçtur’

Senikanın Anayasal hak olduğunu hatırlatan Çakır, “Burada Anayasa’nın 51. maddesi ve 6356 sayılı yasanın 25. maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğü ihlal ediliyor. Asıl hukuksuzluk fabrika yönetimince yapılıyor. Nersoy Tekstil yetkilileri söz konusu tutum ve davranışlarıyla Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesi kapsamında kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor. Sendikalaşmayı engellemek suçtur. Örgütlenme bizim en doğal hakkımız” ifadelerini kullandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir