Şanıurfa: Hekim Dede Çeşmesi

Hekim Dede Çeşmesi; Şanlıurfa’nın Merkez İlçesi, Hekim Dede Mahallesinde, Hekim dede Camii girişinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Bugün için pek anlamı olasa da bir zamanlar adına besteler yapılan “Çeşme”ler kentirin fiziki yapısında çeşmeler önemli bir yere sahipti. Kentte hemen her mahallede en az bir çeşmenin bulunması gerekiyordu.

Mahalle dokusunun oluşumunda ve gelişiminde çeşmeler belirleyici unsurlardandı. Çoğunlukla düz kenar ve saçak silmeleriyle kuşatılan çeşme cepheleri, sâde görünümlü, düz-masif tasarımlara sahiptir. Çeşmelerin büyük bir bölümünde su haznesi bulunmaktadır.

Hekim Dede Çeşmesi; Hekim Dede Camisi’nin kuzeybatı köşesine bitişik olarak inşa edilmiştir. Kare planlı ve beşik tonozlu bu çeşme iki cephelidir. Bu özelliği ile Şanlıurfa’da tek örnektir.

Güney cephesinde yer alan kitabesi oldukça siliktir. Bu kitabe üzerinden sadece H.1120 (1708) tarihi okunabilmektedir. Çeşmenin her iki cephesi yivli ve mukarnas başlıklı köşe sütunceleri ile süslenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir