Şanıurfa: Emencekzade Çeşmesi

Emencekzade Çeşmesi; Şanlıurfa’nın Merkez İlçesi, Kadıoğlu Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Bugün için pek anlamı olasa da bir zamanlar adına besteler yapılan “Çeşme”ler kentirin fiziki yapısında çeşmeler önemli bir yere sahipti. Kentte hemen her mahallede en az bir çeşmenin bulunması gerekiyordu.

Mahalle dokusunun oluşumunda ve gelişiminde çeşmeler belirleyici unsurlardandı. Çoğunlukla düz kenar ve saçak silmeleriyle kuşatılan çeşme cepheleri, sâde görünümlü, düz-masif tasarımlara sahiptir. Çeşmelerin büyük bir bölümünde su haznesi bulunmaktadır.

Kitabelere göre geçen ismiyle Emencekzâde Çeşmesi, Kadıoğlu Camii avlu girişinin doğusuna bitişik olarak yapılmıştır. Çeşmenin kitabesinden H. 1138 (M.1723) tarihinde Emencekzâde lakaplı bir hayırsever tarafından
yaptırıldığı anlaşılmaktadır.

Bu çeşme aynı zamanda Karakoyun Deresi üzerindeki su kemeri vasıtasıyla şehre gelen Kehriz Suyu’nun çevredeki cami, hamam ve evlere dağıtımının yapıldığı “Taksimiye” görevini de görmekteydi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir