Samsun: Vezirköprü, Kale Hamamı

Kale Hamamı; Samsun’un Vezirköprü İlçesi, Mehmet Paşa, Köprülüler Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Hamamın inşa kitabesi yoktur. Ayşe Hatun adına düzenlenen H.Ramazan 1107 /M Nisan-Mayıs 1696 tarihli dört sayfalık Osmanlıca vakfiyede geçen ‘’üç kıt’a hamamdan’’ birinin bu yapı olabileceği anlaşılmaktadır. Hamam 1945 yılı depremini ciddi bir hasar görmeden atlatan yapı 1960’dan sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır.

Son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2007 yılında restore edilerek bakımlı ve güzel bir görünüme kavuşturulan yapı, hamam olarak fonksiyonunu sürdürmektedir. Üç yönden sokaklarla çevrili yapı, batıda Kale Camii ile bitişiktir.

Girişi kuzeyden sağlanan hamam, tek kubbeli, büyükçe bir soyunmalık, bunun önünde solu tuvalet olarak düzenlenen, kubbe ve beşik tonozla örtülü ılıklık, üç eyvanlı üç köşe halvetli bir sıcaklık buna bitişik su deposu ve külhandan oluşmaktadır.

Kalınlığı 0.85-1.10 m arasında değişen moloz taş duvarların köşelerinde yer yer kesme taş, kubbe kasnaklarında, kasnak pencereleri çevreliğinde ve kasnak kornişlerinde ise tuğla kullanılmıştır. Kasnaklar tuğla moloz taşla almaşık düzendedir.

Son derece yalın tutulan duvarlarda herhangi bir bezeme unsuru yoktur. Hamamın neredeyse tüm dikdörtgen mekanları hafif yamuktur. Duvarları köşelerde bozuk bir 90 derecelik açıyla birleşmektedir. Kimi yerlerde duvar kalınlıklarında hafif farklılıklar görülür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir