Samsun: Saathane Meydanı

Saathane Meydanı; Samsun’un İlkadım İlçesi, Pazar Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Adını meydanında bulunan Saat Kulesinden alan Saathane Meydanı Samsun’un en eski merkezlerinden biridir ve bugün de aynı ticari ve kültürel önemini korumaktadır. Saathane Meydanı’nda yer alan; tarihi Taşhan, Şifa Hamamı, Süleyman Paşa Medrese ve Camisi’nin restorasyonu  2016 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılmıştır.

Meydana adının veren Saat Kulesi, 1886 yılında II.Abdülhamit tarafından Belçika asıllı bir Fransız Mühendise yaptırılmıştır. Saat Kulesi’nin zamanı göstermesi yanında, yangın ve gözetleme kulesi gibi işlevleri de vardır. Kule, çokgen kaideli ve gövdelidir. Üstte bir şerefe ile kubbenin üzerinde aydınlık feneri yer alır.

1933 yılında Saat Kulesindeki eski sistem saat kaldırılarak yerine yeni sistem elektrikle çalışan ve yangınlarda itfaiye tarafından kullanılmak üzere kuleye ayrıca siren düzeni de bulunan yeni saat konmuştur. Kule minare görünümündedir. Kule, 1944 yılındaki Samsun depreminde büyük hasar görmüştür. Onarılması mümkün olamayacağı düşüncesiyle yıktırılmış, saati ise Ladik Belediyesi’ne satılmıştır.

1977 yılına kadar Saat Kulesi olmayan Saathane Meydanına Samsunlu Mimar Kemal Taner tarafından planı çizilen Saat Kulesi Samsun Belediyesi tarafından yaptırılarak saatleri İsviçre’den getirtilip yerine konulmuştur. 2001 yılında ise Samsun Belediyesi tarafından Saathane Meydanı yeniden düzenlenerek ilk Saat Kulesinin benzeri yaptırılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir