Samsun: Oymaağaç Höyüğü

Oymaağaç Höyüğü; Samsun’un Vezirköprü İlçesi, Oymaağaç Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yaklaşık 4-5 hektar büyüklüğünde bir saha kaplayan Oymaağaç Höyük Vezirköprü Ovasının en önemli antik yerleşmesidir. Uygun bir iklim, verimli tarlalar, yeterli su kaynakları, Tavşan Dağlarının bakır yatakları ve Kızılırmak ‘ın geçişi nedeniyle Oymaağaç Höyük ilk insanlar tarafından Kalkolitik dönemden itibaren yerleşmeye açılmıştır.

Orta Tunç Çağı dönemlerinde Oymaağaç Höyüğün Hititlerin dini merkezi Nerik olduğu tahmin ediliyor, 2005 yılında başlayan ve Almanya -Berlin Freie Üniversitesi den Prof. Dr. Rainer Czichon ve Prof. Dr. Klinger başkanlığında yürütülen kazı ve yüzey araştırma projesi ile bu tahminin doğruluğu ispatlanmaya çalışılmıştır.

15 yıldır devam eden kazılarda bulunan; törenlerde kullanılan küçük kaplar ,Roma dönemine ait olduğu düşünülen toplu mezarlar , çanak çömlekler , hiyeroglifli yazılı mühür ve çivi yazılı tablet parçalarından yola çıkarak, buranın Hititlerin kutsal kabul ettiği şehir Nerik olduğu kesinleşti. Hitit kralı III. Hattuşili’nin yılda birkaç kez Hattuşa’dan Nerik’e gelerek, hava tanrısına saygı göstermek için özel ziyaretlerde bulunduğu da tahmin ediliyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir