Samsun: Kızlar Kalesi

Kızlar Kalesi; Samsun’un Ayvacık İlçesi, Çamlıkale Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Demir Çağı ( M.Ö 1200-500) dan itibaren iskan gören Amazonlar ile özleştirilen kızlar kalesi barındığı arkeolojik veriler ile bölge tarihine ışık tutmaktadır. Koruma altına alınan Kızlar Kalesi efsaneye göre 2000 yıl önce Çamlıkale Mahallesi’nde yaşayan 2  kız kardeşin yaşadığı bir kale olarak bilinmektedir.

Kızlar Kalesi Efsanesi;

Yaklaşık 2000 yıl önce ilçemiz Çamlıkale Köyü’nde iki tane kız varmış ve bu kızlar bir kalede yaşarlarmış. Bu kızlarımızın sahibi olduğu yaklaşık 3 bin tane koyun ve keçileri varmış. Koyunlar ve keçiler yaylada tutuluyor oralarda besleniyormuş. Keçi ve koyunlardan sağılan sütler yaklaşık 2 km boyunca uzanan ve yer altına gömülmüş taş oluklara sağılır ve bu oluklar vasıtasıyla kızlar kalesine kadar sütler ulaştırılırmış.

O zamanlarda dağlarda eşkıya çeteleri köylülere korku salarmış. Bir gün bu eşkıya çeteleri bu kızların sahibi olduğu koyun sürüsünü yağmalamak için saldırırlar ve sürüyü korumak için çeteye saldıran çoban köpeğini yakalayıp boğazını keserler, tekelerden birinin boynundaki zilin ipiyle de çobanın elini bağlarlar.

Çoban eşkıyalara nasıl olsa yakaladınız beni son kez kavalımı çalayım hem de zaman geçirmiş oluruz diyerek kavalını eline alır ve kavalıyla kaledeki kızlara şu mesajı geçer: ‘’ Kara kancık kanlar kustu(çobanın dişi olan köpeği), Ger tekenin ipi kolumu kesti, Zahle-Zahide boğazkesen kalesini kesin’’ diyerek karşıda Erbaa tarafında olan Boğazkesen kalesine doğru sürünün ve kendisinin götürüleceğini söyler. Bunu duyan Zahle ile Zahide hemen atlarına bindikleri gibi kaleye doğru yola çıkarlar ve eşkıyalara yetişip savaşarak sürüyü ve çobanı ellerinden alırlar.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir