Samsun: Bafra, Deniz Feneri

Deniz Feneri; Samsun’un Bafra İlçesi, Fener Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. 

Bafra deniz kıyısında, önemli bir ticaret merkezi olduğu için yüzyıllar boyu gemicilerin de dikkatini çekmiştir. Bafra kıyılarına Osmanlılar zamanında, ilçenin kuzeybatısındaki eski Koruluk şimdi ki ismiyle Fener Mahallesi sınırları içinde Kızılırmak’la denizin birleştiği yere yakın ahşap bir deniz feneri yapılmıştır. Daha sonra Fransızlara demirden yüksek bir fener inşa ettirilmiştir.

Söz konusu fener bu günkü fenerin 750 mt. ilerisinde bulunuyordu. O tarihlerde bütün Türk sahillerindeki fenerlerin denetimi antlaşmalar gereği Fransızların kontrolü altında idi. Deniz dalgalarının sürekli olarak karayı aşındırması ve içeriye doğru girmesi, fenerin varlığını tehlikeye girmiştir.

Bir Fransız bir Macar ve Alemdar Zadelerden Kancıoğlu Recep (Özkan)’dan müteşekkil heyet başkanlığında bir grup, deniz fenerini bugünkü yerine inşa etmek için gerekli çalışmalara başlamışlardır. 1922 yılında başlanılan faaliyet 1923 yılının Nisan ayında bitirilmiştir. Bafra Deniz Feneri, 1937 yılında Fransızlar tarafından zamanın Türkiye Cumhuriyeti hükümetine devredilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir