Samsun: Ayvacık, Mutular Camii

Mutular Camii; Samsun’un Ayvacık İlçesi, Kabaklık Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak ahşap malzeme kullanılmıştır. Yapı köşelerden geçme tekniğiyle inşa edilmiştir. Yapının özgün hali, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Yapının kuzey cephesine sonradan son cemaat yeri eklenmiştir.

Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Çatı kaplama malzemesi sacdır. Çatının geniş saçakları bulunmaktadır ve saçak altları ahşap malzeme ile kapatılmıştır. Son cemaat yeri girişi, doğu cephesinde, harim girişi, kuzey yönünde bulunmaktadır. Harim giriş kapısı tek kanatlı, ahşap ve dikdörtgen formludur.

Kadınlar mahfiline, harimin kuzeyinde bulunan iki kollu merdiven ile ulaşılmaktadır. Kadınlar mahfili U planlıdır ve beş adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Caminin minaresi bulunmamaktadır. Yapının tüm cephelerinde çift sıra pencere bulunmaktadır. Orijinal pencereler dikdörtgen formlu, ahşap ve giyotin penceredir.

İç mekânda mihrap ve minber ahşap malzemeden yapılmış olup lambri ile kaplanmıştır. İç mekânda tüm duvarlar, mihrap ve minber gibi, lambri malzeme ile kaplanmıştır. Yapı günümüzde kullanılmaktadır. Yapının içten üst örtüsü düz tavan olup ahşap malzemeden yapılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir