Samsun: Asarağaç (Kelkale) Kilisesi

Asarağaç (Kelkale) Kilisesi; Samsun’un Tekkeköy İlçesi, Asarağaç Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Beden duvarlarında moloz taş kullanılırken, cephe bitimleri, kapı, pencere söveleri ve saçak altında kesme taş kullanılmıştır. Beşik çatıya sahip olduğu batı cephesinde ayakta kalan duvardan anlaşılmaktadır.

Çatı örtüsü günümüze ulaşmamıştır. Batı cephesinde yer alan kapı boşluğu kesme taş ile çevrilmiştir ve yuvarlak bir alınlığa sahiptir. Kapı üzerinde bir adet mazgal pencere bulunmaktadır. Güney cephede yer alan kapı boşluğu çevresi kademeli silmeye sahiptir.

Kapı üzerinde yer alan yuvarlak alınlık kısmı da kademelidir. Doğu cephesinde dışa taşkın yarım daire biçiminde üç adet apsisi bulunmaktadır. Eksenleri itibari ile mazgal pencerelere sahiptir. İç mekânda üç nefli bir plana sahiptir. Orta nef yan neflerden daha geniş tutulmuştur.

Nef aralarını bölen sütunlar ve onları duvar noktalarında karşılayan payeler kesme taş ile geçilmiş olup birbirlerine yuvarlak kemerler ile bağlanmışlardır. Sütunlar arasında ahşap gergiler bulunmaktadır. İç kısımda kalan çatı örtüsü kalıntılarından, üst örtünün kubbeli olduğu anlaşılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir