Samsun: Abdullah Derici Konağı

Abdullah Derici Konağı; Samsun’un Vezirköprü İlçesi, Ortacami Mahallesi, Mahkeme Önü Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Hicri takvime göre 1219 (Miladi 1804) yılında Eski belediye başkanlarından merhum Abdullah Derici ’nin babası tarafından yaptırılmıştır.

15 yıllık süre ile ücretsiz olarak maliklerinden kiralanan konak 2015 yılında restore ve dekorasyonu tamamlanarak hizmete açılmıştır.

İki katlı konak zemin katta mutfak hol sergi odası,kiler ve günlük oda  olarak döşenmiş. İkinci katta beş adet oda ve yine geniş bir hol haremlik ve selamlık bölümleri olarak ikiye ayrılmıştır.

Zemin katta bulunan kiler olarak kullanılan bölümün konağın Hükümet Konağı  olarak kullanıldığı dönemde günlük nezarethane olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Tarihi evler arasında bulunan konak  Pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 08:30-17:30 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. (Yaz döneminde ziyaret saatleri değişiklik gösterebilir)

Konağa ait asıl eşyalar yanında İlçenin Susuz Mahallesi’nde dokunan kilimler, heybeler ve çanta görselleriyle zenginleştirilip olup tarihi bir Vezirköprü evini tanıtmak üzere dekore edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir