RTÜK’ten TELE 1, Flash TV, Halk TV Ve FOX TV’ye Ceza

RTÜK, Halk TV, Tele 1, Flash TV ve FOX TV’ye idari para cezası uyguladı. FOX TV’ye seçim yayınında gazeteci Çiğdem Toker’in “demokrasi sandıktan ibaret değildir” sözleri nedeniyle yüzde 5 idari para cezası veridi.

İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah programında Ümit Özdağ’ın “Seçim sonucuna hukuken saygım var, politik olarak yok” sözleri nedeniyle toplumu kin ve düşmanlığa tahrik savıyla Halk TV’ye yüzde 5 para cezası verildi.

Prof. Dr. Emre Kongar ile Merdan Yanardağ’ın 18 Dakika programında, oy pusulalarına ilişkin iddiaları nedeniyle TELE 1’e yüzde 3 ceza verildi.

DP İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt’un Sinan Oğan’ın Cumhur İttifakına katılmasını eleştirmesi nedeniyle de Flash Haber’e Oğan’ın “küçük düşüldüğü” gerekçesiyle yüzde 3 para cezası verildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçimlerin ardından yaptığı ilk toplantıda FOX TV ve Halk TV’ye üst sınırdan idari para cezası kesti.

FOX TV’ye, seçim gecesi yayınında program konuğu Çiğdem Toker’in “…aslında şu an bir hukuk devletinin normlarını, standartlarını taşımıyor bu ülke. Dolayısıyla serbest seçimlerle bir siyasal iktidar el değiştirebilir mi sorusu artık kritik bir soru haline gelmiştir. Bence bu bağlamda demokrasi sadece sandıktan ibaret değildir.” sözleri nedeniyle üst sınır olan yüzde 3 tutarında para cezası verdi.

Halk TV’ye de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu “Yeni Bir Sabah” programına konuk olan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın “…seçimin sonucuna politik olarak saygım yok, olmayacak da. Çünkü yanlış bir tercih kullanıldı.” sözleri nedeniyle üst sınırdan idari para cezası uyguladı.

Üst Kurul, TELE 1’deki “18 Dakika” programında Merdan Yanardağ’ın oy pusulaları hakkındaki iddiaları nedeniyle de kanala idari para cezası yaptırımı uyguladı.

Kanaldaki başka bir seçim yayınında Yanardağ’ın “Şimdi ben bu sonuçların meşruiyetinin son derece tartışmalı olduğunu düşünüyorum.” sözleri ve usulsüz tele-alışveriş yayınlarından dolayı da müeyyide kararı alındı.

RTÜK, Demokrat Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt’un Sinan Oğan’a ilişkin sözleri nedeniyle idari para cezası verdiği Flash Haber’e, yurt dışında yaşayan ve hakkında yakalama kararı bulunan Erk Acarer’in yayın konuğu yapılması ve Acarer’in iddiaları dolayısıyla da ceza uyguladı.

“Elbette sis bulutu dağılır”

RTÜK’ün CHP üyesi İlhan Taşçı, Tuncay Keser ile birlikte cezalara karşı oy kullandıklarını belirterek “Seçim sonrası RTÜK, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkına karşı her türlü engellemeye hızla girişti. Elbette bu sis bulutu dağılır, özgürlükler hak ettiği değere, halk da gerçekleri duymaya kavuşur” dedi.

“Fırsatçılık”

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ise “Özellikle siyasi kişiliklerin son seçimlerin ‘demokratikliği’ne dair güvensizliğine işaret eden konuşmalarından TV’lere orantısız ağır ceza verilmesini, siyasette ve medyada kutuplaştırıcı dil samimi olarak bitirilmedikçe, fırsatçılık olarak görüyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir