Rize: Yalıköy Camii

Yalıköy Camii; Rize’nin İyidere İlçesi, Yalıköy Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistem ile inşa edilen yapı, dikdörtgen planlıdır ve doğu batı doğrultusunda uzanmaktadır. Caminin inşasında kesme taş kullanılmıştır. Doğu kısmında harim ana mekân ve batı kısmında imam odası yer almaktadır. Ana mekânın üzeri dairesel kasnaklı kubbe ile örtülüdür. Batı cephesine bitişik olan minaresi kesme taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir ve tek şereflidir.

Kuzey cephesinde yer alan ana girişin üstünde caminin yapılış (1892) ve tadilat tarihi (2001) yer almaktadır. Doğu cephesinin sağında Osmanlıca yazılı kitabesi yer almaktadır. Bu kitabede de Hicri 1282 (Miladi 1865) tarihi kazılıdır. Caminin pencereleri yuvarlak kemerli, kesme taş sövelidir; pencerelerde kilit taşı ve demir korkuluk bulunmaktadır. Kadınlar mahfiline giriş, güney cephesinin sağında mermer merdivenle ulaşılan ahşap kapı ile sağlanmaktadır.

Harim ana mekândan beton merdiven ile çıkılan mahfil kısmı beton döşemeli olup kare kesitli sütun ile taşınmaktadır. İç mekân tamamen çiniler ile kaplanmıştır. Kubbe içinde ve etrafında bitkisel motifli kalem işi süsleme gözlenmektedir. Batı cephesine bitişik olan şömine bacası yer almaktadır. Caminin çevresinde Osmanlıca yazılı büyüklü küçüklü eski mezar taşları yer alır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir